dimecres, 20 de juny del 2012

English

ENGLISH














Tecnologia




EL TRANSPORTS I LA PRODUCCIÓ DE CO2

ACTIVITATS:

1r part:

1. Què és el CO2?
És el diòxid de carboni, és un gas incolor, inodor, i insípid. La seva composició química és CO2. No és tòxic però la seva acumulació pot produir la mort per
ofegament, clar és un gas més pesant que l'aire, i s'acumula fàcilment en els llocs més baixos.

2. Com podem relacionar el CO2 amb el transport?
Que la benzina conte CO2, i els vehicles necessiten la benzina poder transportar-se.

3.Quins efectes negatius té el CO2?
Contamina afegint determinats gasos a l'atmosfera i en descompon d'altres. Això fa canviar l'equilibri tan fràgil de l'aire. Gasos, com ara el monòxid de carboni, perjudiquen la salut humana si se'n respiren grans quantitats.

4. Quina relació hi ha entre CO2 i contaminació?
El CO2 es el que contamina , afegeix determinats gasos a l'atmosfera i en descompon d'altres. Això fa canviar l'equilibri tan fràgil de l'aire. Gasos, com ara el monòxid de carboni, perjudiquen la salut humana si se'n respiren grans quantitats.

5. Quin és el mitjà de transport que més contamina?
L’avió és el mitjà de transport que més contamina, perquè aproximadament té 450g de CO2.

6. Digueu si l'afirmació següent és certa: “Com que el tren és elèctric, no contamina”. Raoneu la resposta.
No és del tot certa, perquè el tren encara que funcioni amb electricitat contamina, però molt poc. Aproximadament té 25g de CO2.


7. Observa la taula II i contesta les següents preguntes:


a) Si volem fer un viatge a Madrid, què és més ecològic, anar en cotxe, tren o avió? En tren.

b) Raona la resposta.
Perquè el tren és el que menys contamina, té una quantitat menor comparada amb els altres transports.

8. Si volem viatjar en avió, què contamina més un viatge a Pekin o un viatge a Nova York? Pots observar la taula II per a esbrinar la resposta.
El viatge que contamina més en avió és el de Pequín, que descarregarà 9000kg de CO2.

2a part: El vostre viatge i un mon més sostenible.

9. Quina destinació heu escollit per al vostre viatge? La destinació que hem escollit nosaltres ha sigut Pequín (Xina).

10. Quin mitjà o mitjans de transport heu d'utilitzar per a arribar-hi? Els mitjans de transport que haurem d'utilitzar seran l'avió i el tren.

11. Confeccioneu una taula amb l'Open Office Writer i calculeu les emissions de CO 2 produïdes segons si el vostre viatge el realitzéssiu en cotxe, tren o avió.


12. Si observeu la taula I, us podreu adonar que, depenent del mitjà de transport que utilitzem, el grau de contaminació és diferent (la contaminació i la quantitat de CO 2 emès a l'atmosfera estan directament relacionats).

a) Per a realitzar el vostre viatge (anada), quants grams de CO2 emeteu a l'atmosfera? Emetem 4150,35g de CO2 a l'atmosfera amb l'avió en el viatge d'anada. (9,223km d'Espanya a Xina).

Heu de tenir present que per a calcular-ho, cal esbrinar la distància des del punt inicial fins el punt final del trajecte.

13. Quina quantitat de CO2 produireu si tenim en compte que el vostre viatge implica anar i tornar? Produiríem 8300,7g de CO2 a l'atmosfera en un viatge en avió d'anada i tornada.

14. Tenint en compte els diferents tipus de transport, quin triaríeu des del punt de vista ecològic (menys contaminant...)? El tren perquè és el que menys contamina.

15. Finalment, expliqueu quin tipus de transport heu triat per a fer el viatge i comenteu per quines raons. Hem triat l'avió per la distància que hi ha d'un punt a l'altre.

16. Durant el viatge, quins petits gestos podeu fer per a ser més respectuosos amb el medi ambient? Doncs no utilitzar els medis de transport i caminar més, i si no tenim una altre opció, agafar el mitjà de transport menys contaminant com és el tren.

La generació d'electricitat i la producció de CO 2

Fent referència al país que visitaràs investiga i contesta les següents qüestions:

17. Quin és el percentatge actual d'electricitat produïda en aquest país a partir d'energies convencionals (les que produeixen CO 2)? El percentatge actual de la xina és d'un 5 % d'electricitat.


18. Com ha evolucionat aquest valor els últims anys? A pujat bastant respecte als altres anys.

19. Quin és el percentatge actual respecte de les energies netes (eòlica, solar,
hidroelèctrica)? El percentatge actual és de 2,3 % d'energies netes.

20. Com han evolucionat aquests valors els últims anys? A pujat bastant respecte als altres anys. 

21. Fes una gràfica comparativa de l'evolució de la producció elèctrica a partir de les energies anteriors 







22. Compara els resultats anteriors amb els corresponents al nostre país.
Espanya té una producció molt més alta que la de la Xina, encara que a vegades s'aproxima.




Educació Física



LES ARTS MARCIALS

Les arts marcials de la Xina constitueixen una nombrosa varietat de sistemes d'arts marcials originaries d'aquest país. També anomenats Wushu. Les arts marcials són normalment usades com a formes de defensa personal. Les arts marcials també són beneficioses per a la salut mental. Relaxen i ensenyen concentració i domini.

EL KUNG – FU

El kung - fu,és un art marcial de la Xina basat en una conjunció de diverses tècniques i estils de combat que constitueix una forma d'educació física i un esport de combat sense armes, similar al karate. El seu centre de referència és el temple budista xinès de Shaolin.

 
  













ACTIVITATS

1- On es practica? El kung–fu, normalment és practica en una sala tatamis o en temples, hi han diversos temples on és pot practicar el kung-fu i un dels més importants és el temple shaolin. Que be a ser un temple budista xinès situat al mont Song,fundat al segle V, i es el monestir més famós del món occidental per la seva associació amb les arts marcials xineses i en particular amb el kung-fu shaolin
 
  
 











2- On pots anar a veure un partit o a practicar-la? El kung- fu és pot anar a veure als diferents monestirs com: Monestir de Hengshan (Shanxi), el monestir de jokhang... Que es troben a cada barri de la xina.


     

                                     
 3- Per què aquesta activitat està tan arrelada en aquest país? Perquè és un art més avançat i va estar guardat amb major secret. La seva contribució a les necessitats actuals, especialment en el tractament de l'estrès, en la cura de malalties físiques i emocionals va ser molt immediat i necessari.


 








dimarts, 19 de juny del 2012

Socials



5 MONUMENTS MÉS POPULARS DE LA XINA

EL GRAN BUDA DE LING SHAN

És una de les estàtues de Buda més grans de la Xina i la novena més gran del món. Té 88m d'altura i 700 tonelades de pes. Representa la figura de Buda de peu. La seva construcció va acabar a finals del 1996. Al 2008 es va construir el palau del Buda, situat al sur est de la gran estàtua Buda.
 

  












EL TEMPLE DE YONGHE

És el palau de la pau i de l'harmonia, és un dels monuments budista més important de Pequín(Xina). La construcció del temple va començar a l'any 1694 durant la dinastía Qing, però en els seus orígens va ser la residència oficial dels poderosos enucos de la corte imperial manchú. Després va ser el palau del príncep Yong, després d'altres emperadors i així fins que Yongzheng va arribar al trono en 1722, i part dels edificis es van convertir totalment en residències de la gent imperial.















PAGODA DE SONGYUE
Va ser construida en el 520 d.C., es troba situada en Songyue del Mont Song, en la província de Henan, China. Erigida en el 520 d.C., durant la dinastia Wei del Nort, aquesta pagoda va ser una de les escases pagodas del sigle VI intactes en Xina i també és la primera pagoda de rajoles coneguda en aquest país encara que la majoria es construïen amb fusta.





LA GRAN MURALLA XINESA
La Gran Muralla Xinesa és una antiga fortificació xinesa construïda i reconstruïda entre el segle V a. C. i el segle XVI per protegir la frontera nord de l'imperi Xinès durant les successives dinasties imperials dels atacs dels nòmades xiongnu de Mongòlia i Manxúria. És calcula que té 21.196,18 quilòmetres de llarg, des de la frontera amb Corea a la vora del riu Yalu fins al desert de Gobi al llarg d'un arc que delinea aproximadament el bord sud de Mongòlia Interior, encara que avui només es conserva un 30% d'ella. de mitjana, mesura de 6 a 7 metres d'alt i de 4 a 5 metres d'ample. En el seu apogeu Ming, va ser custodiada per més d'un milió de guerrers. 















EL PONT BAODAI
El pont Baodai és un pont d'arc situat a la ciutat xinesa de Suzhou, a la província de Jiangsu. La seva longitud total és de 316,8 metres i té una amplada de 4 m, té un total de 53 arcs i data de l'any 806. Des de 2001 està inclòs en la llista dels Monuments de la Xina .


 

    

diumenge, 17 de juny del 2012

Experimentals



FITXA ESPÈCIE AUTÒCTONA

Nom científic: Ailuropoda melanoleuca             
Nom comú: Panda Gegant 
Regne:Animalia                                   
Classe: Mammalia
Família: Ursidae

BIOLOGIA

  • Reproducció: Tenen reproducció sexual, arriben ala maduresa sexual entre els quatre i els vuit anys i poden reproduir-se fins als 20 anys. La seva reproducció,els pandes són vivípars i aconsegueixen la maduresa sexual entre els quatre i set anys. El període de gestació del panda gegant es de cinc mesos aproximadament.
  • Nutrició (espècie animal): És herbívor, exclusivament menja Bambú i plantes.
  • Descripció de l'espècie: Té un pelatge negre a les orelles, pegats oculars, musell, braços i espatlles i a la resta blanc. Els adults mesuren 1,5m de llarg i al voltant de 75cm d'alçada a l'espatlla. Els mascles poden arribar a pesar 150kg, les femelles poden arribar fins a 125kg. El dens pelatge del panda el manté calent en els boscos freds del seu hàbitat.
  • Hàbitat: Principalment en la província de Sinchuan, Shaanxi i Gansu. El fet de viure en llocs remots i d'orografia inaccessible ha dificultat el coneixement més profund dels seus hàbits i dels comportaments en llibertat. Per aquest motiu els primers animals que van capturar-se per ser duts a zoològics van presentar problemes de conservació i d'alimentació. Els pandes són animals solitaris, que romanen actius tot l'any (no hivernen, a diferència d'altres espècies d'óssos) i que es mouen principalment pel terra, però que pugen als arbres per protegir-se quan se senten amenaçats.
  • Zona geogràfica (espècie nativa de..): Xina, centre-oriental i sud-oriental.
  • Grau d'amenaça: Perill d'extinció.

FITXA D'UNA PLANTA AUTÒCTONA

Nom científic: Panax ginseng Nom comú: Ginseng
Regne: Plantae
Classe: Magnoliopsida
Família: Araliaceae.







BIOLOGIA

  • Reproducció: Sexual, es reprodueix a partir de llavors o òvuls.

  • Aplicacions (espècie vegetal):A la Xina s'utilitza l'arrel del ginseng per fer-ne infusions com a tonificant general de l'organisme capaç de restablir l'energia dels òrgans vitals com la melsa i els pulmons (vitals des del punt de vista de l'energia i control del Ying i el Yang per la medicina tradicional xinesa. També combinat amb nou moscada o gingebre s'utilitza per combatre l'asma i la tos crònica.
  • Descripció de l'espècie: És una planta herbàcia i perenne que mesura entre 30 i 70 cm. d'alçada, de creixement lent amb una tija de secció cilíndrica, esponjosa i verda .L'arrel té 2 cm de diàmetre per 20 o 30 de profunditat, de color blanquinós, estriada transversalment i acabada amb arrels secundaries molt fines i fibroses. Les flors són nombroses i petites de color groc verdós, l'ovari és ínfer i es disposen en inflorescències racemoses de 15 a 30 flors en forma d'umbel·la simple suportada per un peduncle que emergeix de l'extrem de les ramificacions de la tija. El calze està format per 5 sèpals i la corol·la també té 5 pètals ovals. Els fruits són baies de forma arronyonada, de color escarlata intens envoltades 5 bràctees lanceolades i tancades a l'interior de les quals s'hi troben entre 1 i 3 llavors semicirculars.
  • Hàbitat: El ginseng és originari de la Xina, Indoxina, Corea, Vietnam i Japó. Creix en llocs ombrívols i muntanyosos i en boscos abundants de coníferes, prové de cultius de Corea, Xina, Japó, Bulgària i Rússia Oriental.
  • Zona geogràfica (espècie nativa de..): Xina, Indoxina, Corea, Vietnam i Japó
  • Grau d'amenaça: Risc mínim

ACTIVITAT 2:Parlem de la Biodiversitat

Activitat sobre el vídeo:

  1. Busca la definició de les següents paraules:
  • BIODIVERSITAT: Diversitat biològica en totes les seves formes, nivells i combinacions.
  • PERILL EXTINCIÓ: És quan una espècie té un quantitat petita i fins i tot està a punt de desaparèixer del tot, sigui vegetal o animal.
  • PATRIMONI NATURAL: És el conjunt de béns i recursos de la natura font de diversitat biològica i geològica, que tenen un valor rellevant mediambiental, paisatgístic, científic.
  • ADAPTACIÓ: Procés mitjançant el qual un individu, un grup o una col·lectivitat s’acomoden i viuen en un medi físic i social.
  • ENDEMISMES: Tàxon vegetal o animal de distribució restringida, els individus del qual viuen exclusivament dins els límits d’un territori determinat.
  • ESPÈCIES INVASORES: Les espècies invasores són animals, plantes o altres organismes transportats i introduïts per l'ésser humà en llocs fora de la seva àrea de distribució natural i que han aconseguit establir-se i dispersar a la nova regió, on resulten perjudicials.


3. Resum sobre el vídeo:

La Biodiversitat és la diversitat biològica en totes les seves formes, nivells i combinacions. També és un terme ecològic que es refereix tant a la diversitat d’espècies com al nombre d’individus de cadascuna, de manera que podem parlar d’elevada biodiversitat quan hi ha molts exemplars de tantes espècies diferents com sigui possible. En el cas de l’Antàrtida, un característica de la fauna és la pobresa relativa en espècies, però la gran riquesa en individus, almenys fins que tenim en compte la incidència de l’home sobre aquell medi.
Existeixen tres diversos tipus de diversitats:·Genètica o diversitat intraespecífica, consisteix en la diversitat de versions dels gens (al·lels) i de la seva distribució, que és la base de les variacions interindividuals (la varietat dels genotips). ·Específica, és la diversitat sistemàtica. Consisteix en la pluralitat dels sistemes genètics o genomes que diferencien les espècies. ·Eco-sistemàtica, és la diversitat de les comunitats biològiques (biocenosis), la suma de les quals forma la biosfera. ·També s'ha d'incloure la diversitat interna dels ecosistemes, a la qual es refereix tradicionalment l'expressió diversitat ecològica.






Conclusions:

Doncs que el vídeo té relació amb la biodiversitat. Ens ensenya un món on hi ha moltes espècies que es van adaptant a un medi i cada vegada es va fent més gran, però arriba un moment on aquestes espècies desapareixen i aquest món es tanca, és a dir que aquests animals estan en perill d'extinció.

Nadia


La relació que hi ha, es que totes les paraules que hem parlat abans, tenen en comú amb els animals vistos, es que,per exemple la paraula perill d'extinció te molta relació ja que en aquest vídeo parla de la quantitat d'espècies que s'extingeixen cada dia. També amb la paraula espècies invasores,vol dir que hi ha animals que son d'altres llocs i s'han anant adaptant al lloc on els han transportat.

Hanan


La relació que hi ha es que tots aquests animals tenen relació amb la biodiversitat i estan en perill d'extinció, i que s'han adaptat als territoris on viuen han arribat a ser especies invasores perquè han sigut transportats a altres territoris i tots son un patrimoni natural perquè te un valor rellevant al mediambiental. Si arriben a desaparèixer el medi pot canviar.

Yousra






divendres, 15 de juny del 2012

Català




EL PRÍNCEP I LA LLAVOR

S'explica que allà per l'any 250 AC, a la Xina antiga, un príncep de la regió nord del país estava per ser coronat emperador, però d'acord amb la llei, ell havia de casar-se. Sabent això, ell va decidir fer una competència entre les noies de la cort per veure qui seria digna de la seva proposta. L'endemà, el príncep va anunciar que rebria en una celebració especial a totes les pretendents i llançaria un desafiament. Una anciana que servia en el palau feia molts anys, va escoltar els comentaris sobre els preparatius. Va sentir una lleu tristesa perquè sabia que la seva jove filla tenia un sentiment profund d'amor pel príncep. En arribar a la casa i comptar els fets a la jove, es va sorprendre en saber que ella volia anar a la celebració. Sense poder creure-ho li va preguntar: "Filla meva, que vas a fer allà? Totes les noies més belles i riques de la cort estaran allí. Treu-te aquesta idea del cap. Sé que has d'estar patint, però no facis que el patiment es torni bogeria "I la filla va respondre:" No, estimada mare, no estic patint i tampoc estic boja. Jo sé que mai seré escollida, però és la meva oportunitat d'estar almenys per alguns moments prop del príncep. Això em farà feliç "A la nit la jove va arribar al palau. Allí estaven totes les noies més belles, amb les més belles robes, amb les més belles joies i amb les més determinades intencions. Llavors, finalment, el príncep va anunciar el desafiament: "Donaré a cadascuna de vostès una llavor. Aquella que em porti la flor més bella d'aquí a sis mesos serà escollida per mi, esposa i futura emperadriu de la Xina" La proposta del príncep seguia les tradicions d'aquell poble, que valorava molt l'especialitat de conrear alguna cosa, siguin: costums, amistats, relacions, etc. El temps va passar i la dolça jove, com que no tenia molta habilitat en les arts de la jardineria , cuidava amb molta paciència i tendresa de la seva llavor, perquè sabia que si la bellesa de la flor sorgia com el seu amor, no hauria de preocupar amb el resultat. Van passar tres mesos i res va brollar. La jove va intentar tots els mètodes que coneixia però res havia nascut. Dia rere dia veia més lluny el seu somni, però el seu amor era més profund. Per fi, van passar els sis mesos i res havia brollat. Conscient del seu esforç i dedicació la noia li va comunicar a la seva mare que sense importar les circumstàncies ella tornaria al palau el dia i hora acordades només per estar a prop del príncep per uns moments. En l'hora assenyalada hi era, amb el seu got buit. Totes les altres pretendents tenien una flor, cadascuna més bella que l'altra, de les més variades formes i colors. Ella estava admirada. Mai havia havia vist una escena tan bella. Finalment, va arribar el moment esperat i el príncep va observar a cadascuna de les pretendents amb molta cura i atenció. Després de passar p er totes, una a una, va anunciar el seu resultat. Aquella bella jove amb el seu got buit seria la seva futura esposa. Tots els presents van tenir les més inesperades reaccions. Ningú entenia per què ell havia escollit justament a aquella que no havia cultivat res. Llavors, amb calma el príncep va explicar: "Aquesta va ser l'única que va cultivar la flor que la va fer digne d'esdevenir emperadriu: la flor de l'honestedat. Totes les llavors que vaig lliurar eren estèrils".


VOCABULARI:

Cort: Als segles XII i XII, oficial reial de justícia d’algunes ciutats catalanes importants.

Digna: Que mereix respecte i estima per les seves qualitats o el seu comportament. És un home digne, honorable. Un magistrat digne. Una conducta digna. Una resposta digna.

Pretendents: Persona que pretén alguna cosa, especialment tenir drets a regnar, a la mà d’una dona. Pretendent a la Corona de França. És una noia que té molts pretendents.

Patiment: Acció de patir. Suportar durs patiments. Haver de suportar aquestes molèsties: quin patiment!

Emperadriu: Sobirà d’un imperi. L’emperador de Rússia. L’emperador d’Alemanya. Napoleó I, emperador dels francesos. La reina d’Anglaterra i emperadriu de les Índies.

Honestedat: Qualitat d’honest.

Conscient: Que té consciència de si mateix, de la seva condició, dels seus mèrits, etc. És conscient de les seves limitacions.

Circumstàncies: Condició de temps, de lloc, de manera, etc., en què un esdeveniment té lloc. Les circumstàncies en què es realitzà el fet. Les circumstàncies actuals.

Esdevenir: Passar d’un estat a un altre, adquirir un nou estat, una nova qualitat, un nou caràcter. El vi esdevé vinagre. El capgròs esdevingué granota. El petit esdevindrà gran.

Estèrils: Que no dóna fruit, que no produeix. Un camp estèril. Una terra estèril. Un país estèril. 


RESUM
EL PRÍNCEP I LA LLAVOR

S'explica que allà per l'any 250 AC, a la Xina antiga, un príncep de la regió nord del país estava per ser coronat emperador, però tenia que estar casat així que va comunicar a les noies de la cort que faria un repte per veure qui seria digna de ser la seva esposa. Una anciana que servia al palau, ho va sentir i li va venir una lleu tristesa perquè sabia que la seva jove filla estimava al príncep. La dona li va explicar el que va sentir a la seva filla i es va sorprendre en saber que ella volia anar a la celebració. Però la mare no volia que anés perquè estaria ple de noies belles amb riques, però ella va dir que era la seva oportunitat. A la nit següent la jove va arribar al palau. El príncep va dir "Donaré a cadascuna de vostès una llavor. Aquella que em porti la flor més bella d'aquí a sis mesos serà escollida per mi, esposa i futura emperadriu de la Xina” Com diu la tradició. Per fi, van passar els sis mesos, però res havia brollat. Conscient del seu esforç i dedicació la noia li va comunicar a la seva mare que aniria amb el got buit. Totes la resta de noies anaven amb flors espectaculars. Finalment, va arribar el moment esperat i el príncep va observar les flors, i per fi va anunciar el seu resultat. Aquella bella jove amb el seu got buit seria la seva futura esposa. Ningú s'ho creia, amb calma el príncep va explicar el per què: "Aquesta va ser l'única que va cultivar la flor que la va fer digne d'esdevenir emperadriu: la flor de l'honestedat. Totes les llavors que vaig lliurar eren estèrils".

 






EL DRAC MÀGIC

Després d'un llarg viatge per fi van arribar a Pequín, es van allotjar a l'hotel per descansar. L'endemà totes tenien moltes ganes d'anar a explorar tots els monuments, museus... de la Xina. Van preparar les seves motxilles i van marxar d'excursió. Però es veu que no era un dia de sort. Quan van arribar a la gran i meravellosa Pagoda Leifeng, resulta que la Nadia es va perdre, i tot i que la van buscar amunt i avall no van trobar ni rastre d'ella. Estaven molt espantades i van tornar a l'hotel amb esperança que demà tornarien a buscar-la. Ja era l'endemà, la Hanan i la Yousra ja estaven a la Pagoda Leifeng, van buscar i buscar però ni rastre. Ja era de nit el cel estava fosc i elles estaven molt tristes, van donar la volta per tornar quan van veure un drac de colors era molt bonic però feia molta por, la Yousra l'estava saludant però en veure-la el drac va venir cap a ella molt enfadat. La Hanan va agafar-la de la mà i es van amagar. El drac escopia foc pels queixals, però encara els seguia el rastre. La Hanan i la Yousra es van afanyar i van pujar una grossa muntanya, i ves per on allà van trobar la Nadia, que la tenia amagada a la seva cova. Totes juntes es van abraçar però quan estaven abraçades va venir el drac i les va acorralar. Elles molt espantades van tirar un pas enrere, pensaven que estaven perdudes quan de sobte la magnifica llum del sol va aparèixer i va fer desaparèixer el drac definitivament. Van aprendre una bona lliçó.

 

 


CÒMIC